Carolina Klüft världsmästarinna!!!

Carolina Klûft "gjorde det" - satte punkt för en lysande säsong för Smålands friidrottare.

Smålands friidrott fick sin allra första världsmästare på fredagen-lördagen 20-21 oktober 2000 i Santiago, Chile, då Carolina Klûft, IFK Växjö vann sjukamp vid VM för juniorer.

Carolina tog ledningen från och med andra grenen höjdhopp, som hon vann på 1,80 och släppte den sen inte ifrån sig. Hon vann ytterligare en gren , första dagens avslutande 200m.

Carolina är bara 17 år och junior internationellt är man t.o.m. 19 år, så hon hade mestadels äldre medtävlare i VM-et.

Att märka är att Carolina i sjukampen satte ett praktfullt personligt rekord i kula, vilket bäddade mycket för segern. Hennes bästa innan var 11,81 - nu blev det 13,27. Hennes resultat i övriga grenar var: 100m häck = 13,92. Höjd = 1,80. 200m = 24,61. Längd = 6,08. Spjut = 42,00. 800m = 2.18,77. Slutpoängen = 6.056 är nytt nordiskt juniorrekord och bara 29 poäng från det svenska seniorrekordet i sjukamp, som innehas av Monica Westén sedan år 1990 = 6.085. Carolina var 158 poäng före tvåan ryskan Lidiya Bashlykova och 349 poäng före trean finskan Sanna Saarman. En verkligen rejäl segermarginal.

Det var en bragdinsats av Carolina att när det verkligen gällde göra dessa resultat och hon har visat sig behärska så många friidrottsgrenar. Hon är årsbäst individuellt i Småland på 100m, 200m, 100m häck, höjd, längd och även i kula.

Carolinas VM-seger en av smålandsfriidrottens främsta prestationer GENOM TIDERNA!

MER OM CAROLINA I TEXT OCH BILDER KAN DU FINNA PÅ Svenska Friidrottsförbundets hemsida. Du kan läsa om de andra svenska deltagarna där också- mycket om hur de började sitt friidrottande i barnåren. Om tvillingsystrarna KALLUR t.ex. Vart du skall vända dig om du vill börja friidrotta etc. KLICKA HÄR.

LYSANDE MÄSTERSKAPSSÄSONG FÖR SMÅLANDS FRIIDROTTARE.

I övrigt vill vi här peka på bra SM-placeringar för våra friidrottare i distriktet år 2000. Den bästa säsongen hittills i dessa sammanhang. Det nya millenniet lyckosamt alltså. Vi återkommer till detta - i ett årssammandrag. Det återstår förrästen NM och EM i terräng och kanske det kan bli ett och annat "korn" att plocka upp därifrån i slutsummeringen.

Och till slut: DET ÄR VÅRA KVINNLIGA FRIIDROTTARE SOM TAGIT FLEST SM-PLACERINGAR OCH SATT DE I SÄRKLASS FLESTA ALLA NYA SENIOR-SMÅLANDSREKORDEN ÅR 2000!