FYRA SMÅLÄNDSKA GULD PÅ SM

17jul: Det blev fina framgångar med fyra GULD till Småland när Stora Utomhus-SM avgjordes i Sollentuna fredag-lördag-söndag, även om fjolårets 14 medaljer som var rekord, "bara" stannade vid hälften. Men fyra GULD, två SILVER och ett BRONS är ju bara att glädjas åt. Den stora överraskningen sett från vår horisont var att Mats Granström, Eksjö Södra IK vann 10.000m och sedan var det de säkra Växjötjejerna Carolina Klüft, längd; Camilla Johansson, tresteg och Linda Persson, stav som också bärgade guld till distriktet.

Årets stora utomhus-SM arrangerades på Sollentuna Ip av Turebergs FK och kommer kanske mest att gå till hävderna för att så många nya namn återfinns i allra högsta toppen. En slags generationsväxling kan man säga, även om det var att en och annan säker mästare som av olika anledningar inte deltog.

Vårt distrikt levererade en av dessa överraskande vinnare, då Mats Granström sprang ifrån alla övriga i 10.000m-loppet sista tävlingsdagen, den varma söndagen. På sista varvet gjorde Mats ett ryck på bortre långsidan och kom ifrån övriga och kunde gå i mål på personliga rekordtiden 30:22.56. Hans förra bästa tid var 31.03,21 från 2002. Lars Johansson från Brittatorp drog i böjan men tvingades sedan bryta loppet.

Sedan hade vi två av SM-ets suveräna och ganska överlägsna vinnare i Camilla Johansson, som tog sitt sjunde guld i tresteg genom åren. Dessutom har hon vunnit sex gånger inomhus och så var Linda Persson också mycket säker i stav, då hon var ensam över 4,30. Carolina Klüft ordnade vinst i längd, men var lite hotad denna gången, då tvåan hade samma resultat. Hon var också ensam om att ordna två medaljer då hon var tvåa på 100m häck.

Det andra silvret togs av Bottnaryds framåtgående kastare Robert Melin, som försvarde sin fjolårsplacering i diskus, endast slagen av Niklas Arrhenius, Spårvägen. Bronset gick till Andreas Wulff, IFK Växjö i spjut, som också försvarade sin fjolårsplacering.  Dessa uppräknade har stora chanser att bli uttagna till årets Finnkamp, även om det i uttagningskriteringarna för denna inte bara gäller i SM, utan i senare tävlingar som naturligtvis EM och sedan två Folksam GP. Detta för att SM gick så tidigt på säsongen i år.

"Nära medalj" den otacksamma fjärdeplaceringen blev det fyra småländska denna gången, nämligen för ovan nämnda Mats Granström på 5000m; Carolina Klüft i kula och Robert Melin i kula och så Stellan Kjellander, IFK Växjö i Slägga. Så ska nämnas att fjolårets SM-vinnare- två guld t.o.m. Ida Nilsson på 5000m och 3000m hinder inte var anmäld till SM denna gången p..g.a. att hon åter fått känning av sin fotskada, en vrickning hon ådrog sig just vid SM förra året och att Stina Smibacker, IFK Växjö brons på 200m förra året också är skadad. Sedan har några toppar lämnat distriktet sen ifjol.

I detta sammanhang kan vi nämna att av dessa X-smålänningar så tog de hela sju medaljer vid årets stora SM. En annan sak att notera är att vi räknat fram att av anmälda från distriktets klubbar kom  inte nio stycken till start av olika anledningar, men kanske då på grund av just skador, annars bör man nog hålla på diciplinen att är man anmäld ska man också ställa upp. Det var likadant från andra distrikt och detta gjorde att man fick ställa in försök och mellanheat i vissa fall och det är inte så bra för tävlingen.

Lite Stora SM-statistik till sist: På 1990-talet tog Småland 15 GULD, 17 SILVER och 17 BRONS.  1993 och 1995 blev det inget guld och 1990, 1992 och 1994 var det bara 1.  Hittills under 2000-talet har vi tagit 31 GULD, 26 SILVER och 16 BRONS.

Det gör 49 medaljer på 1990-talet och nu när tre år återstår på 2000-talet ligger vi på 73 medaljer. Och som mången gång tidigare får vi peka på att det är på kvinnliga sidan som mest medaljer tagits och i särklass.

Nästa SM-begivenhet under året är JSM och USM första helgen i augusti.