BRA EM FÖR SMÅLANDS AKTIVA

15aug: Det EM som nu är över är det EM som Småland fått med flest deltagare till genom åren, hela fem. Växjös Carolina Klüft tog återigen hem guldet i sjukamp, Smålands fjärde EM-guld genom tiderna. Tidigare guld tog Rune Gustafsson, Wärnamo som vann 800m i Oslo 1946 och Växjösprintern Owe Jonsson på 200m i Belgrad 1962. Tredje guldet tog Carolina vid 2002 års EM i München, en titel som hon nu alltså försvarade. Guld är för övrigt den enda valör vi har från EM, några silver och brons har det inte blivit utomhus (inomhus har ju Carolina i femkamp ett brons 2002 och guld 2005). Se mer i vår VM/EM-historik.

När det gäller "Carro" har vi blivit vana att hon alltid motsvarar högt ställda förväntningar och hon gjorde det även nu, men inte helt smärtfritt får vi väl säga, hon har ju haft en del skadeproblem sedan en tid tillbaka. Nu blev det förutom guldet ett nytt EM-rekord och senare i veckan en finalplats i längd där hon slutade som 6:a.

Vi bör också uppmärksamma Ida Nilsson, Högby som tog sig till final i hinderloppet och noterade nytt svenskt rekord i såväl försök som final. Bara att gå till final i ett stort internationellt mästerskap är en prestation, nu blev det en fin 7:e plats och hennes nya svenska rekord lyder 9:39.24. Hinder är den färskaste grenen för kvinnor och Ida framstår som pionjärtjejen i Sverige i den grenen och kan säkert pressa sin tid ytterligare framöver.

Även Camilla Johansson, Växjö lyckades bra i EM genom att ta sig till final i tresteg där hon slutade som 10:a. Våra två andra deltagare; Linda Persson, Växjö i stav och Nicklas Wiberg, Kalmarsund i tiokamp lyckades väl inte fullt ut, men bara att bli kvalificerad och uttagen att deltaga är en stor framgång. Bägge är dessutom unga och har stor chans att komma tillbaka på stora mästerskap.

Så här gick det för alla våra EM-deltagare.