Smålands FIF:s SDF-möte i Ljungby
1 mars:
Idag gick distriktets 53e SDF-möte (årsmöte) av stapeln på Hotel Terraza i Ljungby och med ~40 deltagare.

Helgen inleddes annars med ett styrelsemöte på fredags-kvällen där Hans Fagher, Herbert Jobäcker, Annlis Hellsten, Arne Olsson, Anders Andersson, Ronny Krönvall, Zanne Bogeman och jag själv, Markus Andersson, närvarade.

Justering av några tidigare protokoll togs upp, sen rapporterade var och en vilka olika skrivelser och inbjudningar de fått den senaste tiden. Bl.a. inbjudan till årsmöten för Svenska FIF, Götalandsregionen och Smålandsidrotten där SmFIF bör närvara med några representanter. Vidare så fick alla de olika kommittéerna plus webbansvarige komma till orda om något särskilt fanns att rapportera och körschemat för morgondagens årsmöte gicks igenom.


Sen på lördagen kl. 11 hälsade ordf. Hans Fagher alla välkomna till årsmötet och inledde med att summera fjolårets verksamhet och följde då i princip sitt "ordförande har ordet" som ni hittar i verksamhetsberättelsen 2007 (finns även digitalt i arkivet). En tyst minut hölls även för att hedra minnet av Birger Persson, Alvesta FI.


Sen var det dags att dela ut en mängd priser, varav den högsta utmärkelsen tilldelades Arne Olsson, nämligen Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. Hela listan på alla pristagarna hittar ni här.



Ove Davidsson blev "som vanligt" utsedd till sekreterare för mötet och läste upp alla föreningarnas ombud och deras röstlängd fastslogs. Mötets föredragsningslista och mötets behöriga utlysande godkändes av mötet.

Börje Larsson, Värnamo, valdes som mötesordförande och även två justerare + rösträknade utsågs. Sen var det dags att sida för sida gå igenom verksamhets- och förvaltnings-berättelsen för fjolåret.

I egenskap av kassör nämnde Hans Fagher lite extra ang. förbundets ekonomi, som är i gott skick, närmare halvmiljonen i eget kapital. Redovisningen inkl. revisorernas intygande av att bokföringen gått rätt till godkändes av mötet. Styrelsen beviljades fortsatt ansvarsfrihet.


Sen var det dags att presentera 2008 års verksamhetsplan där Anders Anderssson var först ut som representant för tävlingskommittén. UDM 12-14 år den 9-10 aug saknade arrangör och utgången efter lite diskussion blir sannolikt att Oskarshamn arrangerar detta tillsammans med Västerviks IF denna helg i Västervik. DM 10.000m flyttas till 12e sep (arr. IK Sisu) och Stora Senior-DM 5-6 juli arrangeras av enbart Eksjö Södra IK (tidigare tal om Eksjö-Nässjö).

När de oklara punkterna på tävlingsprogramet var klara togs frågan om att slopa JDM-klassen upp, enligt tidigare beslut från ledarträffen i Värnamo. De huvudsakliga problemen med klassen har varit väldigt lågt deltagande, i genomsnitt knappt 2 starter per gren, och detta gör då att det dels "inte blir någon riktig tävling" och dels är oattraktivt för arrangörer att ta på sig detta arrangemang. Mötet beslutade sen att slopa JDM 19, utom i Terräng där dels deltagandet är lite bättre och dels betydligt mindre besvär för arrangören att i efterhand bara sortera fram en extra klass. 19åringarna springer ju samma bana samtidigt.

Anders berättade också att Lag-UDM var både krångligt att sätta ihop rent planeringsmässigt för TÄK och sen tungt för arrangörer att ta, till stor del pga så olika många antal lag i de olika åldersklasserna. Förslag presenterades att börja arbeta för att övergå till samma/liknande system som kraftmätningen tillämpar, vilket både skulle vara mycket enklare att planera, lättare att genomföra och dessutom en mycket rolig tävlingsform enligt Ungdomsansvarige Zanne.

Arne Olsson drog igenom kursverksamheten och påtalade då både positiva och negativa saker. Det positiva var bl.a. att flera kurser haft så många som 30st deltagare vilket är bra och trots att inga handslagspengar fanns att hämta kom 25st till Ungdoms-tränarutbildningen 10-14år del 2 i Jönköping, för att nämna några punkter (mer finns att läsa i verksamhetsberättelsen).

Anders Grönvall var framme för Statistikkommitténs räkning och kunde bl.a. medela att smålandsrekord för 16åringar införs inom kort, arbetet med att ta fram rekorden är i princip redan klart.

Zanne Bogeman går sen igenom sitt egna område, ungdomsverksamheten, där bl.a. nämns att kvalgränser för GM 13-14år kommer ut nu snart och synpunter önskas då inom några veckor - inte några veckor innan GM:et drar igång sen i sep för då finns ingen tid att ändra regler eller upplägg. Friidrottsläger från FC-Växjös sida i Västervik (?) kom också upp för diskussion och mötet beslöt att skippa detta då man inom vår idrott redan har ett flertal läger och således inte känner behov av ytterligare ett.

Ronny Krönvall kunde sedan redogöra för positiva trender var det gäller veteranerna, en 46%-ig uppgång var det gäller veterancupen. Hans relativt nystartade E-mail-kontaktnät förklarades ligga bakom detta vilket innebär att alla veteraner kan få inbjudningar direkt i sin dator istället för att de fastnar på föreningarnas kansli.

Hans Fagher presenterade sen anläggningskommitténs aktuella händelser. Bl.a. så kommer Nybro få allvädersbanor och sen någon till som nu fallit ur mitt minne. Oskarshamn jobbar på att få en ny kastplan. Ett annat glädjande besked är att eventuellt kommer det bli en riktig inomhusarena med 200m rundbana i Växjö till 2012 då de tänker söka IUSM tills dess. Blir isåfall Smålands första och dessutom placerad geografiskt i mitten av distriktet.

Inga motioner hade inkommit till SDF-mötet så programet fortsatte med att Hans Fagher presenterade budgeten för 2008, som inte bjöd på några större förändringar och sikte mot att placera sig på halvmiljonen i eget kapital. Idéer på hur man skulle kunna satsa lite extra på olika projekt välkomnades då ekonomin nu tillåter sådant.

Sen har vi kommit fram till val av den nya styrelsen där Smålands FIFs ordförande, Hans Fagher, avgår och avtackades med blommor för den tid han arbetat som ordf.

Även Ungdomsansvarige Zanne Bogeman avgick från sin post och tilldelades Smålands FIF:s standar nr 105 som tack för den tid vi haft henne som ungdomsansvarig.

Sen tog valberedningens ordförande Thomas Borgelin till orda och kom med förslag på nya att väljas in i styrelsen.

Annlis Hellsten föreslogs som ny ordf. Inga andra kandidater föreslogs och mötet valde Annlis som ny ordf.
Ove Davidsson omvaldes som sekreterare, Arne Olsson som Utbildningsansvarig, Tommy Ursby blev ny vice ordf. (tror jag det var) och Anders Andersson omvaldes som ledamot och är nu TÄK-ordf. Fagher sitter kvar i styrelsen som Kassör men platsen efter Zanne fylldes av att jag, Markus Andersson, valdes in som ledamot.

För att övergå till det konstituerande möte efter lunchen...

...så tilldelades jag utöver posten som webbansvarig även den som vice sekreterare. Ingela Nilsson tilldelades rollen som ungdoms-ansvarig, även om hon inte sitter med i styrelsen. Behörig att var för sig teckna Smålands FIF är Annlis, Hasse och Tommy. Rolf-Inge Torstensson utgår ur TÄK och Högby-Calle tillkommer. I övrigt inga större förändringar i kommittéernas sammansättning.

Detta är då en preliminär rapport ur mitt minne i väntan på att sekreteraren Ove Davidsson skall bli klar med de fullständiga protokollen från SDF-mötet + de två andra.