Invigning av Telekonsult Arena och avtackning av Carro

7 okt:
Igår invigdes en av europas största inomhusarenor för friidrott, Telekonsult Arena i Växjö som med sina sex banor, två stav & höjdhoppsmattor, tre längd/trestegsgropar, två kulringar och dessutom möjlighet för spjut & diskuskastning i intilliggande Tipshallen är helt unik i Sverige. Hallar är ofta trånga men det är inte Telekonsult Arena som med sina 7200 kvadratmeter trots allt ovan generellt har ganska gott om plats och bl.a. även utfällbara teleskopläktare med 1100 sittplatser. Storbildsskärm är en annan specialité och tanken är att alla arrangemang ska direktsändas över webben. Hårda mondobanor (mjukare för träning finns också) är något annat. Summerat ett helt otroligt lyft för Växjö och Småländsk friidrott som faktiskt inte ens haft någon 200m rundbana alls tidigare, vilket inneburit att vi hamnat allt mer på efterkälken när fler och fler friidrottshallar i Sverige poppar upp. Detta kommer bl.a. märkas i form av ett arrangemangsmässigt lyft framöver, SmFIF kör ett läger i arenan 10-11 nov, IFK Växjös tävlingar sen i vinter blir Luciasprintern 20 dec, Telekonsult Games 19-20 jan inkl. Stora IDM, IJDM o IUDM, Landskamp SWE-FIN-NOR 9-10 feb samtidigt som Mångkamps-SM och DM (15år och uppåt), och sen slutligen 16-17 mars både GM 13-14år och World Indoor Throwing inkl. IDM i viktkastning. I framtiden kan fler arrangemang tänkas på både nationell och internationell nivå.

Själva invigningen ägde rum på eftermiddagen där olika aktiva testkörde olika grenar inför publiken, flera höll tal, berättade diverse historier med friidrottsanknytning, rullstolsrace och uppvisning på enhjuling, samt inte minst avtackning av Carolina Klüft som förutom en fantastisk karriär med hela åtta OS/VM/EM-guld och ett europarekord på toppen, även varit en stor förebild för många (inte bara barn/ungdomar) med sin personlighet, en lysande reklampelare för friidrotten samt ett föredöme med sin sunda inställning till idrottandet att: 1. Ha roligt, 2. Göra sitt bästa och 3. Alltid försöka lära sig något.

På förmiddagen hade det även varit öppet hus med IFK-träning, rundvandring i Arenan, möjlighet att pröva på friidrott om man vill, och på kvällen anordnades sen en fest.


Kontrollrummet.


Kulringarna (notera att det är 2st). Även översiktlig bild på storbildsskärmen och läktarna från en annan vinkel.


Konferencier Ulf Karlsson (fd. förbundskaptem), IFK Växjös ordförande Jan Bengtsson, landshövding Kristina Alsér och Fritidsnämndens ordförande Ulf Hedin.


Kristina klämde av det symboliska startskottet för arenan vilket fick Alexander Brorsson att springa ett häcklopp och sen vidare under någon intensiv minut eller två från gren till gren med avslutning ett varv på rundbanan av Nicklas Åkerström (bilden) - och därmed var Telekonsult Arena invigd!


Därefter vidare till uppvisning av träning på ett flertal olika grenar.


Bland annat blev det en större mängd stavhopp då och då av Angelica Bengtsson, Fanny Roos var också på plats och stötte kula.


Ett flertal intervjuer blev det också, bl.a. med Alexander Brorsson om sin träning och tankar om framtiden. Michell Torneus var också på plats denna dag med uppdraget som längdhoppgropskrattare.


Sen blev det rullstolsrace! Michell Torneus tog hem segern, Alexander, Carro och höjdhopparen Tia Hellebaut var också några av deltagarna.


Mer uppvisning - Carro cyklade ett varv runt banan på enhjuling!


Den välkände tränaren Jonas Mellblom t.v. bidrog också med att hålla lite i trådarna under dagen, och representanter från Telekonsult AB var givetvis också på plats och sa några väl valda ord, samt lottade ut några priser.


Eftermiddagen avslutades med avtackning av Carolina Klüft där Radiosporten sammanställt ett gäng historiska foton (som visades på storbildsskärmen) samtidigt som de pratade igenom ett urval minnesvärda händelser under Carros karriär, även en hel del om hur hon var som person vid sidan om arenan.


Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank var en av ett flertal som höll tacktal och delade ut diverse presenterer till Carro.


Tack för allt Carro!