Rader från ungdomskommitten

(från 1998 års verksamhetsberättelse)

Så har åter ett år passerat. Åter igen är det dags att summera våra framgångar. Vi vågar sticka fram huvudet och skryta med att vi har Sveriges bästa ungdomar i 15- och 16-årsklassen. Vi besegrade Skåne och Själland i ungdomsmatchen. Vi var bästa distrikt vid U-SM i Kalmar. Våra ungdomar tog massor av medaljer och vi har många med i topp på årsstatistiken. Våra 13-och 14-åringar lyckades visserligen inte att vinna distriktstävlingen vid Götalandsmästerskapen, men var mycket nära att lyckas. En andraplats efter Skåne efter att ha varit i ledningen ända till de sista grenarna. Många skador bland våra allra bästa 17- och 18-åringar gjorde att framgångarna inte blivit lika stora som förhoppningarna.
  Landskapsmatchen mot Stockholm, Skåne och Göteborg får nästan beskrivas som ett fiasko. Alldeles för många återbud gjorde att vi inte alls kunde konkurera. Det är tungt både för deltagande aktiva och ledare. Jag har svårt att inse att vårt distrikt och vår idrott måste ha en så hög skadefrekvens gentemot all annan jämförelse. Var ligger felet?
  Vi lever i förändringens tidevarv. Runt om kring oss förändras allt. Både på gott och på ont. Själva är vi dock väldigt tröga när det gäller att förnya oss. Vi behåller hellre ett gammalt beprövat koncept än att prova på något nytt. De regler vi har att leva efter stryper våra möjligheter att förnya oss. Den är min stora förhoppning att vi likt andra förbund kan få ett internationellt regelsystem angående åldersklasser och grenar. Som det är nu är det olika i internationella mästerskap, mot vad vi har i Sverige. Andra länder har sina egna regler.
  Min personliga uppfattning är att våra ungdomar skulle må mycket bra av att senarelägga vårt program ett år. ”Mini”-tävlingar upp till 13 år. Regionala mästerskap upp till 15 år. SM-programet startar vid 16 år. En internationell anpassning av grenar och förutsättningar vid SM-ålder. Fler ”minitävlingar” med ett koncept som bygger på mångkamp för att undvika en allt för tidig specialisering. Tävlingarna måste kortas ner tidsmässigt.
  Det måste bli lättare att arrangera en ungdomstävling. Vi har redan nu svårt att engagera människor i föreningsarbetet. Fortsätter vi i samma hjulspår kommer vår idrott att dö ut inom en mycket snar framtid. Bort med vindmätning i de yngsta åldrarna. Minska antalet försök i hopp/kast. Anpassa vikter. Låt statistiken bli ett historiskt dokument inte ett optimalt anpassat system att mäta våra ungdomars prestationer. Släpp ungdomarne loss, det är vår (snart).
  Med dessa ord vill Ungdomskommitten tacka alla som under året som gått gjort att Småland varit ett distrikt som andra kan se upp till. Det kan aldrig sägas tillräckligt: Det är ni aktiva i våra föreningar som gör att vi valda kan ”glassa”, när vi möter andra distriktsledare. Utan er kan aldrig vår idrott överleva.
  Jag är övertygad att vi i framtiden kommer att bli ett lok för övriga Sverige i kampen för överlevnad gentemot konservatism och pengars styrning av idrotten. Vi har inga rika klubbar men vi har många oerhört bra föreningar som alltid plockar fram nya talanger trots små ekonomiska ramar. Tack alla ni, som med ert engagement fört oss till den plats vi nu står på.

Ungdomskommitten genom:
Claes Göran Petersson