Startsida

  Organisation

  Föreningar

  Tävlingar

  Statistik

  Rekord

  Priser

  Utmärkelser

  Arkiv

  Historik

  Gästbok

  Länkar

 

 

SMÅLANDS

FRIIDROTTSFÖRBUND 

NOTISER 2004

VI SÖKER BIDRAG TILL VERKSAMHETSBERÄTTELSEN

15dec: Arbetet med att sammanställa verksamhetsberättelsen för 2004 är i full gång. Vi vill därmed ha in uppgifter från olika håll, bla från föreningarna om ni har någon aktiv som fått stipendier (varifrån och summa). Det ska vara stipendier utifrån som alltså inte bara kan fås inom klubben. Vidare tar vi gärna emot bidrag från någon aktiv, såväl ungdom som äldre, som under året upplevt något i samband med tävlingar. Förra året hade vi bidrag från Frida Karlsson och Adam Björling. Även bilder tas tacksamt emot.

Sänd bidragen, helst via e-post, annars till Smålands FIF, Box 4026, 561 04  Huskvarna. Fax: 036-50235

REGIONMÖTE I ÅHUS

5dec: Fridrottsledare, anmäl er till regionmötet i Åhus den 15-16 januari. Anmälan skall vara vår ordförande tillhanda senast den 20 december. Inbjudan.

BILDER TILL SMÅLANDSBÄSTA

5dec: Ni föräldrar och ledare som tagit kort på Era aktiva under årets tävlingar, vi är mycket tacksamma om vi får lov att använda bilderna i vår "Smålands-Bästa". Helst digitala bilder som i så fall e-postas till kansliet, men även vanliga bilder går bra att skicka med post till Kettie Gustavsson, Ö. Infaten 2, 360 53  SKRUV. Glöm inte att uppge vem som tagit bilden.

85 NYA SMÅLANDSREKORD 2004

1dec: Vi har räknat fram att 85 nya Smålandsrekord noterades under 2004. Ännu saknas dock den nödvändiga rekordanmälan för en del av rekorden.
Läs mer.

STYRELSEMÖTE I VRIGSTAD

1dec: Nu kan du läsa protokollet från det senaste styrelsemötet som hölls i samband med ledardagarna i Vrigstad.

UNGDOMSTRÄNARUTBILDNING I KARLSKRONA

23nov: Först ut i vårens kursprogram är ungdomstränarutbildningen 14-17 år, del 2 i grenkategorin hopp. Datumet är 3-4 januari och observera att kursen går i Karlskrona och inte i Växjö som först angetts, den rätta inbjudan hittas här. Senast den 12/12 skall anmälan vara Smålandsidrotten tillhanda.

ANTECKNINGAR FRÅN LEDARDAGARNA

23nov: Årets ledardagar i Vrigstad lockade 66 st deltagare från Småland och Blekinge som under två dagar diskuterade året som gått och lade upp planering för det kommande. Läs anteckningar från mötet.

PRELIMINÄRT TÄVLINGSPROGRAM FÖR 2005

18nov: Nu finns det preliminära tävlingsprogrammet att beskåda. Föreningar, studera så att era tävlingar ligger där ni vill ha dem samt kom med förslag på DM-arrangörer till tävlings-kommittén.

LAG-NM GULD TILL LARS JOHANSSON

16nov: Det blev guld till det svenska juniorlaget då nordiska mästerskapen i terräng avgjordes i danska Ejeby i helgen. I laget ingick Brittatorps Lars Johansson som slutade som 7:a individuellt. Från Småland deltog också Växjös Sandra Fransson (11:a) och Sofie Barkstedt från Oskarshamn (14:e), bägge i F19 där Sandra ingick i laget som hamnade på bronsplats, samt Högbys David Nilsson, som hamnade på 19:e plats i P19.

REGIONTRÄFF I ÅHUS

12nov: Nu är det dags för 2004 års regionmöte för Skåne, Blekinge och Småland. Dessa äger rum i Åhus den 27-28/11 och anmälan sker till Sven-Bertil Ritheim senast den 13/11. Läs mer.

FÖRENINGSBYTEN

11nov: SFIF har presenterat listan över föreningsbyten per den 1/12. Endast ett fåtal av dessa berör Småland, bla blir vi av med två duktiga trestegshoppare då Tranås Kajsa Levin och Lekeryds Sofie Sandberg i fortsättningen kommer att tävla för Mölndal resp Örebro. Vidare lämnar Anna-Karin Svensson FIK Färjestaden för Ullevi FK. Vi önskar dem lycka till i sina nya föreningar.

VETERANCUPEN

26okt: Slutresultatet i veterancupen är nu uträknat vilket ligger till grund för "Villstad-Egons vandringspris". För att räknas in i veterancupen gäller att man deltagit i minst tre deltävlingar och bästa poängplockare i år blev Sandy Bengtsson, Oskarshamn som deltog i samtliga tävlingar. Oskarshamn blev också bästa förening och tog därmed hem vandringspriset för andra året i rad.

LEDARKONFERENS I VRIGSTAD

9okt: Ett av årets viktigaste möten närmar sig, nämligen ledardagarna. Dessa äger rum fredag-lördag den 12-13 november i Vrigstad. Då finns möjlighet att diskutera vår verksamhet. Läs mer.

TRÄNA I VÄXJÖ TIPSHALL I VINTER

9okt: För er föreningar som inte har någon friidrottshall att träna i vintertid finns möjligheten att utnyttja Tipshallen i Växjö. FC Växjö hyr B-hallen och C-hallen (ej rundbanan) på lördagar under perioden 1/11-30/4. Läs mer.

DM-POÄNGEN

9okt: Nu är DM-poängen för 2003-2004 uträknad, vilken ligger till grund för vilka tio föreningar som under 2005 års SDF-möte får en extra röst.

DM-SÄSONGEN AVSLUTADES MED MÅNGKAMP OCH CASTORAMA

6okt: DM-säsongen har avslutats under helgen som gick. I Öländska Högby arrangerades DM/JDM/UDM i mångkamp medan samtliga föreningar hade chansen att arrangera DM i Castorama på sina hemmabanor. Att det är sent på säsongen och många kanske lagt ner tävlingsverk-samheten märktes i Högby där inga tävlande i seniorklasserna kom till start. Anmärkningsvärt också att så gott som alla aktiva kom från Öland och Kalmar län, några få från Kronoberg och ingen från Jönköpings län.

I Castorama-DM gäller att föreningarna rapporterar in sina tävlingar man haft under helgen, meddela kansliet detta omgående (hittils har sju föreningar rapporterat) så att vi kan få fram slutresultat från dessa DM.  Notera att även resultat gjorda utanför distriktet denna helg räknas in, så vet ni om någon av era aktiva deltagit i Castorama utanför Småland, meddela även detta. Preliminärt ser det ut att bli samma slutsegrare som i fjol med Robert Melin, Bottnaryd och Rebecka Kvist, Alvesta som individuella segarare och att Lekeryd-Svarttorp återigen tar hem lagpriset.

ERIC WALLS VANDRINGSPRIS

6okt: Nu är även 2004 års förteckning över Eric Walls vandringspris komplett, även här får vi dock reservera oss för att evenutellt ytterligare Castoramaresultat inrapporteras. Att IFK Växjö vinner även i år står dock helt klart, sedan priset instiftades 1995 har Växjö stått som segrare alla år utom just 1995 då Kalmar SK var främst. Poängen för Växjö blev i år 825,5p. Även tvåan Högby IF sitter säkert med sina 476p. Om tredjeplatsen är det jämnare, om vår poängberäkning stämmer blir Stensjöns IF trea med 260,5p med IK Hakarpspojkarna (259p) och IK Sisu (256,5p) strax bakom.

29 MEDALJER PÅ SKOL-SM

23sep: Vår kanslist har gått igenom resultatlistan från Skol-SM i Gävle för att finna de Småländska medaljörerna, vilket inte är helt lätt. Vi får det till att 29 medaljer hamnade i vårt distrikt fördelat på 14 guld, 8 silver och 7 brons. Högby IF:s David Nilsson och Camilio Karlström tog två guld vardera i P17 resp P15. Samma bedrift svarade Växjös Sandra Fransson för i F16.

STYRELSEMÖTE

18sep: Styrelsen hade möte den 7/9 i Vrigstad. Nu kan du läsa det ännu inte justerade prokollet. Mycket avhandlades förstås, bla kan nämnas att man beslutat utse vår nyblivna OS-guldmedaljör Carolina Klüft till ambassadör för Smålands Friidrottsförbund.

FEM MEDALJER I NORDISKA JUNIORMÄSTERSKAPEN

14sep: Smålands aktiva tog fem medaljer vid helgens "Nordiska Juniormästerskap för 22-åringar", tre silver och två brons. Silver tog Mats Grahnström, Eksjö på 3000m hinder, Robert Melin, Bottnaryd i diskus (nytt pers: 53.77) och Tranås Kajsa Levin i tresteg. Brons av Rebecka Kvist, Alvesta i slägga samt Växjös Maria Warensjö som ingick i stafettlaget över 4x400m. Alla aktiva från Småland.

VÄXJÖ VANN LAG-DM FÖR BÅDE MÄN OCH KVINNOR

14sep: IFK Växjö blev på hemmaplan lagmästare för både män och kvinnor. På manliga sidan var segern överlägsen då man vann på 98p, 31p före 2:an IK Sisu. 3:a blev IK Hakarpspojkarna på 62p. På kvinnliga sidan var FIK Färjestaden 2:a, 6p efter Växjö, och Kalmar SK 3:a på 65p. Även ungdomarnas lagfinaler gick i helgen, på Finnvedsvallen i Värnamo. Här blev det jämnt fördelat mellan de tre Smålandslänen, två guld vardera. Slutpoäng i Lag-DM/UDM

MÅNGKAMPS-DM I HÖGBY

10sep: Årets tävlingssäsong är snart till ända. När det gäller DM-tävlingar återstår lag-DM/UDM, DM i Castorama (på hemmabanor) samt DM/JDM och UDM14-17 i mångkamp. Det sistnämnda arrangemanget, som går den 2-3/10, har nu fått en arrangör. Det är Högby IF som tar hand om tävlingarna och inbjudan hittas här.

FÖRÄNDRING I STATISTIKKOMMITTÉN

10sep: Anton Leion har bett om att få sluta i statistikkommittén. Vi tackar Anton för hans tid som statistikförare. Kettie Gustavsson tar tills vidare över Antons klasser F17, F15 och F14. Uppdatera er förteckning över vilka som skall erhålla resultatlistor.

FINNKAMPEN

7sep: Att årets Finnkamp blev en stor svensk framgång har väl inte undgått någon, inte heller att Carolina Klüft genomförde en egen sjukamp under de två dagarna och plockade hem inte mindre än 30p på de sex individuella starterna (deltog även i det segrande stafettlaget över 4x100m). Det blev två segrar, två andra-platser och två fjärdeplatser för Carro. Ur Småländsk synvinkel gläds vi också över ytterligare två grensegrar då Linda Persson, Växjö vann stav på 4.15 och Ida Nilsson, Högby sprang in som etta på 3000m hinder. I ungdomslandskampen noterar vi: att Anette Broselid, Färjestaden vann 200m på nya jätteperset 24.07 (vilket också utnämndes till bästa svenska flick-resultat den andra tävlingsdagen), att Alvestas Stefan Kvist vann slägga på 67.64, att Växjös Sandra Fransson vann 3000m med 10:14.23 samt att Per Rosell, Färjestaden bättrade på sitt smålandsrekord i P17 kula till 16.49. Alla smålänningar som deltog i Finnkampen.

UTTAGNING TILL NORDISKA JUNIORLANDSKAMPEN 22 ÅR

7sep: Småland har fått med sex aktiva till kommande helgs "Nordiska juniorlands-kamp/mästerskap" för 20-22 åringar som går i Fredriksstad, Norge. Det är Eksjös Mats Grahnström på 5000m och 3000m hinder, Växjös Petter Barck i stav och Robert Melin, Bottnaryd i kastgrenarna kula, diskus och slägga. På kvinnliga sidan har vi Maria Warensjö, Växjö på 400m och lång stafett, Kajsa Levin från Tranås i tresteg och Hovslätts Emma Johannesson i diskus.

SMÅLAND TVÅA PÅ GM

7sep: Det blev ett framgångsrikt GM för distriktets 14/13-åringar. Vi har kontrollräknat poängen och fått fram att Småland fått 5 poäng för mycket, Skåne skall ha lite mer poäng medan Göteborg får samma som den officiella poängberäkningen visar. För placeringarna distrikten emellan påverkar det dock inte. Totalt tog Småland 36 medaljer, varav 13 guld vilket är bättre än i fjol. Meste vinnare för Småland blev Kalmars Adam Björling som tog hem inte mindre än tre grenar i P14. Alla Smålands guldmedaljörer och mer om GM här.

FRAMGÅNGSRIKT GM FÖR SMÅLAND

1sep: Det blev ett framgångsrikt GM för distriktets 14/13-åringar. Vi har ännu inte kontrollräknat poängen, men om den stämmer som arrangören räknat ut, hamnar Småland på andra plats (efter Skåne med 306,33p, men före Göteborg på 203,33) med 278p. Vi får det till totalt 36 medaljer, varav 13 guld vilket är bättre än i fjol. Meste vinnare för Småland blev Kalmars Adam Björling som tog hem inte mindre än tre grenar i P14. Alla Smålands guldmedaljörer.

GULD OCH SILVER PÅ JSM/USM I MÅNGKAMP

1sep: Småland fick två medaljer vid helgens JSM/USM i mångkamp som gick i Nyköping. I P19 tiokamp vann Odd Wiking, IFK Växjö på 6.784p och i F15 sexkamp blev Josefin Svensson, Hjorten silvermedaljös.

SJUKAMP FÖR CARRO I FINNKAMPEN

1sep: Carolina Klüft gör en sjukamp vid helgens finnkamp i Göteborg, i något andra grenar än i en vanlig mångkamp dock. Carro är uttagen på 100m, 200m, 100m häck, höjd, längd, tresteg samt stafett 4x100m. Fler från Småland är uttagna, på manliga sidan har Växjö med Andreas Wulff i spjut samt Per Karlsson och Stellan Kjellander i slägga. På kvinnliga sidan är det förutom Carro hennes klubbkamrater i Växjö Erica Mårtensson (400m häck, lång stafett) och Linda Persson i stav. Dessutom Ida Nilsson, Högby på 5000m och 3000m hinder samt Hanna-Mia Persson, Kalmar i stav.

KLART VILKA LAG SOM GÅR TILL LAG-UDM FINAL

26aug: Då ungdomarnas andra kvalmatch har avgjorts i Eksjö och Växjö är det nu klart vilka lag som går till final, se här. Finalen går i Värnamo den 12 september.

MÅNGA MEDALJER PÅ VSM

26aug: Distriktets veteraner plockar alltid hem många medaljer på sina SM-tävlingar, vid årets tävlingar i Huddinge blev det totalt 63 medaljer fördelat på 24 guld, 16 silver och 23 brons. Det är dock en rejäl minskning mot i fjol, men då gick också tävlingarna på hemmplan vilket förstås lockar fler deltagare. Alla Smålands medaljörer i vår förteckning över SM-medaljörer.

SILVER TILL IFK VÄXJÖ I LAG-USM

26aug: IFK Växjö tog silver då lag-USM avgjordes i Västerås i helgen. Pojkar och Flickor i åldrarna 15-17 år tävlar i hop och grensegrar togs av Sandra Fransson (3000m), Anna Wessman (spjut), Erik Karlsson (200m) samt pojklaget på stafett 4x100m. Guldet gick till Ullevi FK.

OS-GULD TILL CARRO

22aug: Det var inte oväntat men icke desto mindre fantastiskt. Smålands och Växjös (och för all del hela Sveriges) stjärna krossade allt motstånd i OS-sjukampen och vann på 6.952p, den mest överlägsna segern någonsin. Carolina Klüft som nu, redan vid 21 års ålder vunnit allt i mästerskapsväg noterade i sin serie inte mindre än tre årsbästan och ett personligt rekord.

Smålands Friidrottsförbund säger STORT GRATTIS!

SLUTLIG ANMÄLAN TILL GM

18aug: Nedan en länk till den slutliga anmälan från Småland till årets Götalandsmästerskap för 13/14-åringar i Halmstad den 28-29/8. Ni kan också se en förteckning över föreningarnas antal anmälda och hur mycket som ska sättas in på Smålands FIF:s postgiro.

- DELTAGARFÖRTECKNING

- FÖRENINGSFÖRTECKNING

36 MEDALJER PÅ JSM/USM

18aug: Vi kan räkna in totalt 36 medaljer till Småland vid årets JSM i Kvarnsveden och USM i Falun. Juniorerna tog flest medaljer, 21st mot 15st för ungdomarna, som dock svarade för flest guld (7st). Björn Pettersson, Oskarshamn persade rejält i P19 höjd där segerresultatet blev fina 2.12 (nytt smålandsrekord i P19). I övrigt från JSM kan nämnas tre aktiva som tog minst två medaljer, nämligen Bottnaryds Robert Melin (2 silver, 1 brons), Eksjös Mats Grahnström (2 silver) och Växjös Maria Warensjö (1 silver, 1 brons). På USM blev Sandra Fransson, Växjö dubbel guld-medaljör, hon vann både 1500m och 3000m i F17 medan Camilio Karlström, Högby tog guld och silver på 300m med resp utan häckar i klassen P15. Nya smålandsrekord noterade också silvermedaljören i P17 kula, Färjestadens Per Rosell och guld-medaljören i F15 spjut, Växjös Anna Wessman.
Alla Småländska medaljer på JSM/USM.

ANMÄLNINGAR TILL GM

17aug: Nu finns en en förteckning över de som är anmälda till årets GM för 13- och 14-åringar. Ytterligare namn kan tillkomma.

- DELTAGARFÖRTECKNING

SEX SMÅLANDSGULD PÅ SM

10aug: Det blev sex guld till Småland vid årets Stora SM i Karlstad, lika många som i fjol och en tangering av "rekordet". Vi har nämligen aldrig tagit fler än sex guld. Total medaljskörd blev elva stycken, varav kvinnorna stod för åtta, de tre manliga var samtliga bronsmedaljer och kom i kastgrenarna genom Robert Melin, Bottnaryd i diskus samt Växjös Per Karlsson och Andreas Wulff i slägga resp spjut. För Andreas del innebar 75.29 en ytterligare förbättring av Smålandsrekordet. Carolina Klüft startade i fyra grenar vilket resulterade i två guld (100m, höjd), två pers och tillika Smålandsrekord (100m, kula) och dessutom ett årsbästa i höjd. Kulrekordet tillhörde faktiskt inte Carro tidigare, tro det eller ej. Ida Nilsson, Högby blev dubbel mästarinna då hon komfortabelt sprang hem hinder och 5000m och på 400m häck försvarade Växjös Erica Mårtensson sin titel på nytt årsbästa. En inte helt oväntad dubbelseger kom i stav genom Linda Persson, Växjö och Hanna-Mia Persson, Kalmar medan Kajsa Levin, Tranås tog silver i tresteg. Här fick Kajsa se sig omhoppad i allra sista omgången. Vi noterar också att några ex-Smålänningar, som Henrik Skoog, Therese Ahlepil och Madeleine Mattsson placerade sig bra på SM.

STENSJÖN OCH HINDEN BÄST I UDM

10aug: Stensjöns IF och IK Hinden blev bästa föreningar vid helgens UDM i Nässjö och Eksjö om man räknar medaljpoäng. Båda dessa föreningar tar tillvara sina chanser, bättre än andra föreningar kanske, och Stensjön tog klivet upp på tredje plats när det gäller Eric Walls vandringspris. Högby är alltid jämna och blev tredje bästa förening följt av Växjö och Sisu på delad fjärdeplats. Vi kan också konstatera att man inom distriktet inte gärna åker på DM om resvägen anses för lång, betydligt fler startande i år än i fjol då dessa UDM låg mer "illa till", på Öland.

INGELA NILSSON - NY FC-KONSULENT

5aug: From den 9/8 arbetar Ingela Nilsson, Växjö som ny idrottskonsulent på FC Växjö. Hon efterträder Fredrik Ahlström som har haft tjänsten sedan FC bildades 1993. Ingela, som har en diger idrottsbakgrund inom olika grenar, kommer att fortsätta den tradition som präglat FC Växjös arbete genom åren. Vi välkomnar henne in i gänget.

UTBILDNINGAR

5aug: På vår utbildningssida finns en del intressant att läsa om kurser, studiecirklar mm. Läs mer.

MEDDELANDE ANG HELGENS UDM

5aug: Vid kommande helgs UDM12 och Mini-DM 11/10 i Nässjö och Eksjö (inlagt i Sisuspelen och Ränneborgsspelen) är det fritt att anmäla en aktiv i hur många grenar som helst. Detta beslut har tagits av Tävlingskommittén att gälla from 2004 men tyvärr har de gamla reglerna angivits i vår kalender. Detta gällde även UDM 14/13 som redan har ägt rum. Om någon pga detta önskar anmäla ytterligare till tävlingarna i helgen går det bra utan extra avgift (gärna innan tävlingsdagen).

UDM 14/13 I VILLSTAD

3aug: Årets UDM 14/13 var liksom i fjol inlagt i Kräftspelen arrangerat av Villstads GIF. Nu gick tävlingarna en vecka tidigare och kanske var det några som pga semestrar inte kunde deltaga, men ändå ökade antalet starter från 327st till 359. Tre aktiva som tog mer än två segrar vardera kan nämnas; Högbys Marcus Nilsson som tog inte mindre än sju segrar i P13, Kalmars Adam Björling som dominerade i P14 med fem segrar och i F13 vann IKHP:s Frida Simfors fyra grenar. Det något ovanliga inträffade då IFK Växjö inte blev bästa förening när det gäller medaljpoäng. Växjö blev denna gång slagna av Högby IF som tog 52p mot 49p för Växjö. Trea blev IK Sisu på 37p. Se också aktuell ställning för Eric Walls vandringspris.

ÅRETS SISTA STORA-DM DAG AVKLARAD

24jul: Årets Stora DM för seniorer har i år varit inlagt i nationella tävlingar inom distriktet. Sist ut var Kalmar där DM-grenar ingick i "Kalmar sommarspel" och vädret var som på många andra tävlingar i Sverige denna sommar inte på topp. Kanske bidrog regnet till att det i år inte blev något DM på 400m häck, hinder och stav men även föreningarna och de aktiva får känna ett ansvar, då man inte prioriterar DM bättre och anmäler sig. För första gången sedan 1958, då priset instiftades kunde inte "Fabbe Biörkcs sprinterpokal" få en mottagare. IK Sisu deltog flitigt och tog flest poäng följt av Bottnaryds IF när det gäller Eric Walls vandringspris, där de tre främsta föreningarna för tillfället är IFK Växjö, Högby IF och IK Hakarpspojkarna. Veckan före tävlingarna i Kalmar gick även DM/JDM/UDM på sträckorna 2000m, 3000m och 5000m i Högby.

I och med dessa bägge DM har flera av vandringspriserna i Småland avgjorts. Som nämndes ovan har det för första gången inträffat att Fabbe Biörks gamla fina sprinterpokal inte kan delas ut då ingen varit med på två sträckor av 100m, 200m och 400m som ingår i tävlingen. Det är väl ett "fattigdomsbevis" mer än något att sprinterna inte bryr sig om att starta på DM mer än sporadiskt. Man kan tycka att medvetenheten om att detta pris finns uppsatt borde betyda att det är värt att tävla om = bästa sprinter vid DM. På kvinnliga sidan har Emilia Rundqvist, Kalmar dock tydligen velat kämpa om motsvarande "Vanja Davidssons sprinterpokal" och försvarade sin fjolårsinteckning med den äran, men deltagandet även här dåligt. Högsta poängsumma som nåtts genom åren kan nämnas är Stefan Bengtsson, Växjö (1789p 1985) och Camilla Johansson, Växjö (1751p 1997). När det gäller Wärnamo SK:s bägge kastpokaler för Män och Kvinnor kan konstateras att här är det i regel fler deltagare, men i år tunt på kvinnliga sidan (Kanske har det nya för i år med DM inlagt i tre nationella tävlingar) inverkat på dessa vandringspris. Robert Melin, Bottnaryd nådde nu den högsta poängen (1720p) på flera år, Växjös Per Karlsson har "rekordet" satt 1990 med 1794p. På kvinnliga sidan nådde Rebecka Karlsson, Hinden nytt "rekord" med 1611p. Skillingaryds FK:s vandringspris gäller 5000m och 1000m för Män (lägsta platssiffra) och i och med DM i Högby kan vi utse Andreas Agelii, Hakarpspojkarna till mottagare av detta pris, då han blev 3:a på 10000m och 4:a på 5000m.

SNART DAGS FÖR GM 13-14 ÅR

24jul: Snart är det dags för årets Götalandsmästerskap för 13 och 14-åringarna. Denna gång går tävlingarna i Halland, den 28-29 augusti på Sannarps IP i Halmstad. Läs ungdomskommitténs PM.

NYTT SMÅLANDSREKORD AV ANDREAS WULFF I SPJUT - IGEN

19jul: Andreas Wulff, Växjö förbättrade vid helgens tävlingar i Halmstad för andra gången i år smålandsrekordet i spjut. Första gången skedde vid FGP-tävlingarna i Borås den 9 juni, då blev resultatet 72.86, nu vann Andreas i tuff konkurrens på 74.51. I övrigt från Laxaspelen kan noteras att Hanna-Mia Persson, Kalmar hoppade 4.25 i stav och därmed är det dubbelt Småland i topp så här långt i den svenska årsstatistiken.

NICKLAS TVINGADES BRYTA TIOKAMPEN

15jul: Det blev tyvärr ingen fullföljd tiokamp för Nicklas Wiberg vid JVM i Grosseto. Efter en fin inledning med bla pers på 100m (11.32) kom en skadekänning som innebar att han tvingades bryta 400m-loppet.

LÅNGT SLÄGGKAST AV REBECKA KVIST I HELSINGBORG

12jul: Vid helgens "Öresundsspelen" i Helsingborg bättrade Rebecka Kvist, Alvesta på egna smålandsrekordet i slägga som nu lyder på 58.85.

TVÅ FRÅN SMÅLAND ÅKER TILL JUNIOR-VM

12jul: Småland har fått med två aktiva i den svenska truppen till JVM i Grosseto som startar i morgon tisdag och pågår tom söndag. Det är Nicklas Wiberg (tiokamp) och Anette Broselid (stafett 4x100m), bägge från Ölandsklubben FIK Färjestaden.

Nedan har vår kanslist Herbert Jobäcker gjort en sammanställning över det småländska deltagandet på JVM sedan starten 1986 (som för övrigt är det år vi hade flest kvalificerade, nämligen 5st). Bästa placering har förstås Carolina Klüft som vann de två senaste JVM:s sjukamp.

1986 Athina/GRE Karin Andersson, Skruvs IF opl 100m hä
    Anette Karlsson, IFK Växjö 7:a 1500m
    Monica Magnusson, Jönköpings AIF 6:a 1500m, opl 800m
    Stefan Petersson, Oskarshamns SK opl spjut
    Peter Widén, IFK Växjö opl stav
1988 Subury/CAN Leif Jonsson, Habo IF opl 100m och 200m
1990 Plovdiv/BUL Ingen deltagare  
1992 Seoul/KOR Linda Hansson, IFK Växjö opl 100m och st4x100m
1994 Lisboa/POR Ingen deltagare  
1996 Sydney/AUS Christofer Ohlsson, IFK Växjö opl 100m
1998 Annecy/FRA Jessica Carlberg, Oskarshamns SK 5:a 5000m
    Henrik Skoog, Villstads GIF 10:a 3000m hi
2000 Santiago/CHI Carolina Klüft, IFK Växjö 1:a sjukamp
2002 Kingston/JAM Gustaf Hultgren, Kalmar SK 10:a stav
    Carolina Klüft, IFK Växjö 1:a sjukamp

STATISTIK

12jul: Nu finns aktuell smålandsstatistik för samtliga åldersklasser. Vi vill också passa på att flagga lite för den veteranstatistik som Göran Graberg har sammanställt. Det är en alla tiders bästa för veteraner i Småland och kan beställas direkt från Göran. Priset är 100,- om den avhämtas vid tävlingar, 150,- vid postutskick.

BRONS TILL VÄXJÖ I LAG-SM

7jul: Fjolårsmästarna, IFK Växjös damlag tog i år bronset vid Lag-SM i Göteborg. Carolina Klüft fick i skadade Camilla Johanssons frånvaro göra en uppmärk-sammad start i tresteg där enda hoppet mätte 13.71 (nytt svenskt årsbästa). Carro vann även 100m häck och övriga grensegrar togs av Erica Mårtensson (lång häck), Hanna Holst (hinder) och Linda Persson i stav. Men den som gladde mest var nog 15-åriga Anna Wessman som i slutet av tävlingen (då Växjö inte var bland de tre främsta) överraskade med en andraplats i spjut.

CARRO NÄRMAR SIG 7 METER

5jul: Carolina Klüft slog till med två personliga rekord vid andra dagens tävlingar av Europacupen i mångkamp i Estniska Tallinn. 6.97 i längd är världens femte bästa resultat i år och bara 2cm från Erica Johanssons svenska rekord. Carro avslutade mångkampen med 2:11.51 på 800m vilket gav slutpoängen 6.769p.

PLANERINGS- LEDARTRÄFFAR

5jul: Om ni föreningar anordnar planerings- ledarträffar inom Skandinavien kan vår utbildningsledare Arne Olsson fixa landstingsbidrag. Tänk på att det inte bara är på våren som dessa träffar körs. Kravet är minst 12 personer, inbjudan till Arne f.v.b till Sisu för info.
Program:
1 dag - 6 timmar
2 dagar - 4+6 timmar (alt 6+4 timmar).
Hör av er till Arne angående detta.

VI HAR FÅTT TVÅ NYA STATISTIKFÖRARE

28jun: Vi har fått två nya statistikförare i Småland, Anton Leion och Stefan Holst. Notera deras adresser så att de får resultatlistor för de tävlingar som berör dem (det går ju numera bra att faxa eller e-posta listor). Förhoppningsvis kommer vi med denna hjälp också snart kunna presentera statistik för den kvinnliga delen, som pga undertecknad ännu inte finns tillgänglig. Anton kommer att föra statistik för F14, F15 och F17 medan Stefan tar hand om P/F 13 och 12. Nytt är också att Allan Henriksson framöver för all vägstatistik, såväl för seniorer som veteraner.

ANDRAPLATSER AV IDA OCH LINDA I EUROPACUPEN

21jun: Sveriges damer tog tre andraplatser vid helgens Europacup i Bulgariska Plovdiv och två av dem gick till Småländskor. Ida Nilsson var nära sitt svenska rekord på hinder och noterade 9:48.53 medan Linda Persson klarade 4.20 i stav. Ida sprang även in som fyra på 3000m utan hinder. Carolina Klüft gjrode 48.18 (årsbästa) i spjut första dagen, andra dagen krockade 200m och längd liksom i fjol och resultaten blev 23.25 i motvind resp 6.48 (enda godkända hoppet, hade två långa övertramp) vilket gav två fjärdeplatser. Erica Mårtensson blev femma på 400m häck på 57.53. I det svenska herrlaget, som tävlade i Polska Bydgoszcz fick Kristian Pettersson (som lagt elitsatsningen på hyllan) hoppa in som reserv och tog en poäng för laget.

VAR HÖLL DISTRIKTETS 19-ÅRINGAR HUS I HELGEN? INTE I VILLSTAD I VART FALL.

21jun: Kanske var det ett annat stort arrangemang i Småland som lockade mer, då festivalen i Hultsfred gick samtidigt som Villstad arrangerade DM-tävlingar för juniorer, ungdom 15-17 samt veteraner. I 19-årsklasserna var det många grenar som DM-tecken inte kunde utdelas pga endast en startande (sex i P19 och nio i F19). Många av de föreningar som deltog ökade dock sina poäng vad gäller "Eric Walls vandringspris" och Stensjöns IF (som tog flest poäng i VDM) hotar nu IK Hakarpspojkarnas tredjeplats.

SMÅLANDSAKTIVA I LANDSLAGSUPPDRAG

16jun: Fyra småländskor, inga på manliga sidan, är uttagna till helgens Europacup som avgörs i Plovdiv, Bulgarien. De fyra är Carolina Klüft (får en tuff helg med starter i 200m, längd, spjut + stafetter), Ida Nilsson (3000m med och utan hinder), Linda Persson (stav) och Erica Mårtensson (400m häck och lång stafett). Carro är förstås även uttagen till Europacupen i mångkamp som avgörs två veckor senare i estniska Tallinn.

200M FÖR 13-ÅRINGARNA PÅ UDM

16jun: Vi ber er uppmärksamma att även 13-årsklasserna springer 200m vid UDM-tävlingarna i Villstad den 31/7-1/8. Denna gren var inte med på UDM förra året har därför inte kommit med i inbjudan.

TRE MEDALJER I STAFETT-SM

15jun: IFK Växjö var ensam klubb att försvara Smålands färger vid stafett-SM i Stockholm. Det blev tre medaljer, bla försvarade man fjolårets titel på 4x400m där Carolina Klüft på slutsträckan klockades för otroliga 50.88 (flygande). För laget innebär 3:42.98 ett nytt smålandsrekord. I övrigt blev det två brons, på kvinnliga 4x100m och i P17 samma distans där Johannes Håkansson, Anton Barck, Erik Karlsson och Olof Hjertman tangerade smålandsrekordet 43.95.

IDA NILSSON, AMERIKANSK UNIVERSITETSMÄSTARE

15jun: Ida Nilsson lyckades i helgen vinna de amerikanska universitetsmästerskapen, efter att två år i rad blivit tvåa. Tiden blev fina 9:48.29, bara 5 sekunder från sitt svenska rekord.

DM-TÄVLINGAR I OSKARSHAMN OCH TRANÅS

15jun: IK Hakarpspojkarna och Oskarshamns SK avancerar vad gäller Eric Walls vandringspris efter ytterligare DM-tävlingar, senast DM/VDM på 10000m i Oskarshamn och UDM/Mini-DM i mångkamp i Tranås. Efter IFK Växjö (488,5) och Högby IF (318) ligger nu IKHP trea med 128p och Oskarshamn fyra på 121p. Mästare i seniorklasserna på 10000m blev Högbys Jonas Andersson och Oskarshamns Anna Ambjörnsson. Missa inte att anmäla er till månadens återstående DM i Villstad (VDM samt JDM och UDM17/15) och Jönköping (DM dag 2)

RÄTTELSE

15jun: Det var Högbys P15-lag som vid förra helgens stafett-DM i Växjö vann och satte nytt smålandsrekord med 7:02.11 och inget annan. Ett rekord vardera alltså till Växjö, Hakarpspojkarna och Högby.

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE

15jun: Ett protokoll (ej justerat) från senaste styrelsemötet hittas här.

SM-SILVER TILL PATRIK GUSTAVSSON I MARATHON

8jun: Brittatorpslöparen Patrik Gustavsson sprang in som 7:e man i Stockholm Marathon och blev nästbäste svensk vilket innebär ett SM-silver. På damsidan var Anneli Södergårds, Hultsfred 11:a totalt i mål och blev 7:a på SM.

TRE NYA SMÅLANDSREKORD
PÅ STAFETT-DM

8jun: Vid helgens stora senior- och ungdomstävlingar i Växjö ingick också DM och UDM i stafett, där det blev inte mindre än tre nya smålandsrekord. Arrangerande IFK Växjö satte nya rekord på 3x800m i såväl P15 som F13, medan IK Hakarps-
pojkarnas F13-lag över 4x80m satte nytt rekord.

VI SÖKER EN FRIIDROTTSKONSULENT

8jun: Friidrottscentrum (FC) Växjö söker en ny medarbetare för att efterträda Fredrik Ahlström som kommer att börja arbeta med friidrottselever på Växjö Fria Gymnasium. Läs mer.

...OCH EN STATISTIKFÖRARE

8jun: Vi söker efter dig som tycker att statistik är bland det roligaste som finns och som kan tänka sig att föra statistik för Smålands räkning. Läs mer.

MÅNGA DM PÅ GÅNG

31maj: Det är många DM-tävlingar på gång, närmast Stafett-DM inlagt i "Smålands ungdomsspel". Därefter DM och VDM på 10000m i Oskarshamn och UDM/Mini-DM i mångkamp, samma dag i Tranås. Helgen 19-20/6 är en stor DM-helg med VDM/JDM och UDM. Då det blivit fel i kalendern, sid 47 vad gäller grenprogrammet för JDM/UDM har vi gjort en förteckning över vilka grenar som gäller. Läs mer.

FRAMGÅNGSRIKT MÅNGKAMPANDE AV NICKLAS OCH CARRO

31maj: Smålands bästa mångkampare Nicklas Wiberg och Carolina Klüft har båda tävlat i helgen. För Nicklas del gällde det landskamp i Lerum och debut med seniorredskap. Nicklas landade på 6.978p (tredje bästa resultat i Småland genom tiderna) och blev näst bäste svensk på en total femte plats. Carro genomförde sin säsongsdebut i mångkamp vid tävlingarna i Götzis och var förstås helt överlägsen, 414p före tvåan och 6.820p totalt (sin näst bästa mångkamp).

NYTT SVENSKT REKORD AV IDA NILSSON I USA

31maj: Högbys Ida Nilsson har vid tävlingar i USA bättrat på sitt egna svenska rekord på 3000m hinder till 9:43.25. Det skedde vid regionsmästerskap för universiteten i Nothridge, Californien.

OBSERVERA FEL I KALENDERN

28maj:  I arrangörens inbjudan till JDM19 och UDM17/15 står "grenar enligt Smålands FIF:s kalender". Vi vill därför uppmärksamma er på att det i kalendern, sid 47 blivit fel.

Följande grenar skall finnas:
Alla klasser: 100m, 800m, höjd, stav, längd, tresteg, kula, diskus, slägga, spjut.
P/F 19-17: 200m, 400m, 1500m, 100/110m häck, 300m häck.
P/F 19, P17: 2000m hinder.
F17/P/F 15: 1500m hinder.
P/F 15: 300m, 100/80m häck, 300m häck.

VILKA FÖRENINGAR STÅR VÄL RUSTADE FÖR FRAMTIDEN?

28maj: Friidrotten är mycket populär bland våra barn och ungdomar. För att vi ska kunna ta hand om dessa på ett bra sätt så krävs det ledare och tränare. Det är viktigt att ha en för hur man rekryterar nya ledare och att man också erbjuder dem utbildning. Att det är ett uppsving märker vi inte minst genom att vi har många som går på våra utbildningar. De föreningar som har varit flitigast under våren med att utbilda sina ledare är nog IK Hakarpspojkarna, Kalmar SK och IK SISU. Hur din föreningar står rustad inför framtiden går att utläsa av vår föreningssammanställning, över vilka som har gått Barnledarutbildning 7-10år, Ungdomstränarutbildning 10-14år och samma kurs för 14-17år. Sammanställningen innehåller även Blekingeföreningarna som vi har ett mycket nära sammarbete med.

Eventuella kommentarer och justeringar på sammanställningen kan lämnas till
Fredrik Ahlström eller Arne Olsson.

CARRO DEBUTERADE I JÖNKÖPING

27maj: På förhand var 1500m huvudnumret vid tisdagens "Råslättspel" i Jönköping, där även DM för seniorer ingick. Nu blev det istället Carolina Klüft, som i största hemlighet beslutat sig för att årsdebutera i Jönköping (en slags uppvärmning inför helgens månkampande i Götzis) som tilldrog sig det största intresset. Carro vann 100m häck och spjut på 13.52 resp 43.39. På 1500m, där alltså DM ingick, blev det tre heat med många av landets bästa på startlinjen. Medaljörerna på DM sprang alla i B-heatet och snabbast var Högbys David Nilsson på 4:00.76. Bland kvinnorna blev Linda Damgren, IK Hakarpspojkarna distriktsmästare på 4:43.07.

HANDSLAGET

25maj: Det är dags att söka "Handslaget" år 2. Ansökan skall vara SFIF tillhanda senast den 15 juni. Läs mer på deras hemsida där även ansökningsformulär finns för utskrift.

FLER DM-TÄVLINGAR

24maj: DM och VDM i halvmarathon har avgorts i Vimmerby, inlagt i "Vimmerby-loppet" med Storebro SC som arrangör. Tyvärr visade det sig att banan var något för kort för att resultaten ska kunna gå in i statistiken men placeringarna i DM gäller och vi har gjort en resultatlista med de tre främsta i varje åldersklass.

I morgon tisdag är det så dags för andra DM-dagen för seniorerna, då 1500m på Råslättspelen i Jönköping gäller som DM. Mer än 40 löpare är anmälda i det manliga 1500m-loppet då grenen är obervationsgren för landslaget, så här finns chansen att mäta dina krafter med Sverige-eliten.

LAGMATCHER

24maj: Ungdomarnas första kval i lag-UDM har avgjorts i Jönköping och Kalmar medan seniorerna, vars klubbar som tävlar i Götalands- och Rikscupen haft sina matcher. Se fullständiga resultat från Norrköping och Malmö. Poängställning i lag-UDM efter första matchen går att finna här.

FÖRSTA DM-DAGEN I SKRUV

17maj: Årets stora DM för seniorer är i år utlagt i nationella tävlingar i distriktet och först ut var Marknadsspelen i Skruv i helgen. Det var bra tävlingar med stora startfält i ungdomsklasserna, men i seniorklassen (som gällde som DM) uteblev tyvärr många aktiva som hade kunnat placera sig bra på DM. Fram för allt gäller det från den norra delen av distriktet. Högby, Oskarshamn och Sisu var föreningar som i alla fall hade satsat på DM och när det gäller Eric Walls vandringspris avancerade IK Sisu från 7:e till bronsplats. Nästa anhalt för DM är Jönköping den 25.5 (Råslättspelen) och 20.6 (Vätterspelen) och då får vi se om vägen från söder till norr är lika lång som i motsatt riktning.

NY HEMSIDA

17maj: Vi introducerar nu vår nya hemsida på www.smfif.se. Den är nästan identisk med den gamla när det gäller själva innehållet, det som skiljer är främst utseendet som jag hoppas blivit till det bättre. Allt är inte klart, bla finns inte Smålandsrekorden ännu tillgängliga, men de kommer.

Äldre notiser från gamla sidan hittar ni här.